Bio- ja kiertotalous on paitsi vihreä valinta myös merkittävä kilpailukyvyn luoja ja työllistäjä. Satakunnasta löytyy potentiaalia muun muassa bioenergian ja biopohjaisten tuotteiden tuotannossa ja teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisessä.
Biotaloudella tarkoitetaan liiketoimintaa, jossa Suomen metsistä, pelloilta ja vesistöistä saatavat uusiutuvat luonnonvarat ja raaka-aineet hyödynnetään ravinnon, energian, tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen.Uusiutuvien materiaalien ja energialähteiden käyttö on askel kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.
”Biotaloudellinen toiminta säästää luonnonvaroja. Käyttämällä biopohjaisia tuotteita voimme vähentää ympäristöä kuormittavien aineiden, kuten fossiilisen öljyn, kivihiilen ja muovin käyttöä”, kertoo Satakunnan bio- ja kiertotalouden kasvuohjelman koordinaattori Sari Uoti.
Pori, Eurajoki ja Rauma ovat niin sanottuja HINKU-kuntia ja sitoutuneet kunnianhimoisiin päästövähennyksiin ja ympäristöystävälliseen toimintaan. Biotalous ei kuitenkaan ole vain vastuullisuusteko, vaan se luo myös suuria mahdollisuuksia taloudellisesti.
”Biotalouden saralla pystytään luomaan uusia työpaikkoja kestävän kehityksen periaatteita vaalien. Tällä hetkellä biotalous työllistää Satakunnassa noin 16 500 ihmistä, joka on 16 prosenttia maakunnan kaikista työllisistä”, Uoti muistuttaa.
Yksi merkittävimmistä biotalouden muodoista on elintarviketeollisuus, jota on maakunnan kokoon nähden Satakunnassa merkittävän paljon. Ja töitä alalla riittää: pulaa on muun muassa kokeista, keittäjistä ja elintarviketyöntekijöistä.